Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Limanlar Yönetmeliğinde Değişiklik Yaptı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, “Limanlar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”i Resmi Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe koydu. Bu güncelleme ile liman çıkış belgesi düzenleme hükümleri yeniden düzenlendi.
Artık, gezi, spor ve eğlence amaçlı turizm faaliyetlerinde bulunan özel ve ticari yatlara, gezi teknesi ve diğer deniz turizmi araçlarına liman çıkış izni Deniz Turizmi Yönetmeliği hükümleri kapsamında seyir izin belgesiyle verilecek. Böylece, seyir izin belgesi liman çıkış belgesinin yerini alacak.
Liman çıkış belgesi denetimlerinde, geminin asgari gemi adamı donatımının uygunluğu incelenecek. Gemi adamı donatımında asgari emniyet belgesi geçerliliği, personel sayısı, ve gemi adamlarının yeterlik belgeleri denetlenecek.
Fazla yolcu alan gemilere izin verilmeyecek
Yolcu gemilerinde, Türk bayraklı gemilerde denize elverişlilik, yabancı bayraklı gemilerde ise emniyet belgelerine uygunluk kontrol edilecek. Kapasitesinden fazla yolcu alan gemilere sefer izni verilmeyecek.
Yük gemilerinde, yük miktarı geminin taşıyabileceği azami yük miktarına uygunluğu, geminin cinsi ve yük belgesi göz önünde bulundurularak Bakanlık tarafından belirlenen yönergeye göre denetlenecek.
Liman çıkış izni denetimi kapsamında gemide bulunması gereken tüm belgelerin geçerliliği ve uygunluğu Bakanlık yönergesine göre kontrol edilecek.
Gemilerin sefere çıkmadan önce liman başkanlığı tarafından can kurtarma, yangından korunma, yangın söndürme ekipmanları, kumanya, yolcu ve yük miktarı denetlenecek. Uygunsuzluk tespit edilen ticaret gemileri sefere çıkamayacak.
Yeni inşa gemilerde yazılı izin yeterli olacak
Ticari faaliyeti olmayan gemilere liman çıkış belgesi verilmeyecek.
Liman çıkış belgesi, Türk boğazları ve Marmara Denizi’nde hat izniyle sefer yapan gemiler, tarama yetki belgesine sahip gemiler, tankerler ve diğer deniz araçları için 60 gün süreyle düzenlenecek.
Yeni inşa gemilerden donatımı tamamlanmamış veya seyir tecrübesi olmayan gemiler için yazılı izin belgesiyle sefere çıkılacak ve liman çıkış belgesi istenmeyecek.
Hidrokarbon arama ve üretim faaliyetleri yapan gemilerin seferleri, en uygun liman sahalarından yapıldığında bitişik liman seferi olarak kabul edilecek.
Kıyı tesislerinde su ürünleri avcılığına izin verilebilecek
LNG gemileri için gemi operasyonu süresince asgari 60 ton çekme gücüne sahip römorkör bulundurulması ve kılavuz kaptan eşliğinde liman tesislerine yanaşılması zorunlu olacak.
Kıyı tesislerinin yaklaşım kanallarında dönemsel su ürünleri avcılığı yapılmasına izin verilebilecek, ancak kıyı tesislerinin ve çevrenin emniyeti dikkate alınarak.